Porcupine Fakta - Djur av världen

Porcupines hör i ordningen Rodentia och är lätt identifierbara av sina quill-täckta kroppar. De små däggdjursgrupperna är grupperade i två familjer, Erethizontidae (nya världsvinstoppar) och Hystricidae (gamla världsvinstankar). Gamla världens och nya världsvinstankar skiljer sig åt inom sitt sortiment och vanor, kostmönster, storlek och utseende och beteende. Djuren är kända för sina skarpa och giftiga quills. Några porcupines har bakåtvända prickar som gör det svårt för en rovdjur att lossna om de attackeras. De bakåtriktade pråmarna har haft inflytande i utvecklingen av den hypodermiska nålen. Trots deras skyddande spikar, förföljer porcupines av många djur som stor horneduggar, bobcats, bergslöv, vargar och coyotes. I vissa afrikanska, arabiska och europeiska kulturer jagas jungfrusten som en källa till mat. I jordbruksområdena jaktas gröngölingar på grund av att deras foderhantering leder till att grödorna förstörs. Porcupines finns i relativt höga populationer och är klassificerade som minst bekymrade arter.

4. Fysisk beskrivning

Storleken på och utseendet på nya och gamla världsvinstankar varierar betydligt. Nya världsvinstankar är stouta, små och har relativt kortare dynor på baksidan, som är inblandade i långa mjuka hår. De har en kroppslängd på ca 12 inches med några större porcupines som når 34 inches. På grund av sin träsklättring har nya världsvinstankar långa prehensile svansar. Nya världsvinstoppar har fyra spenar, till skillnad från de sex som gammal världsvinstankar har. Gamla världsvinstankar är större och kraftigt byggda. Deras kroppslängd varierar mellan 11-19 tum och deras vikt varierar mellan 3, 3-5 kg. Större individer kan nå en längd av 33 inches och kan väga 29-59 lbs. Spikarna i gamla världsvinstopparna är längre och existerar i kluster som spridas med kortare quills.

3. Habitat och Range

Gamla världsvinstankar finns i södra Europa, de flesta delar av Afrika, och västra och södra Asien. Nya världsvinstankar finns i södra och nordamerika, särskilt i skogbevuxna och skogsklädda områden. Porcupines är anpassade till en mängd olika livsmiljöer inklusive tropiska och tempererade regioner. De kan ockupera skogar, gräsmarker, öknar, steniga skogar och bergsprickor.

2. Diet

Nya världsvinstankar är arboreal och foder inom träd. Några av de nya världsarterna lever övervägande i träd medan vissa bygger sina bon på marken. Foder för nya världsarter kan inträffa under dagen eller natten. Gamla världsvinstankar är jordboende markdjur. De är nattliga och visar aktivitet från skymning till gryning. Porcupines foder på löv, örter, rötter, kvistar, lökar, frukter, bark, frön, nötter och gräs. Nya världsvinstoppar matar också på insekter, barrträd och små reptiler.

1. Beteende

Porcupines är mestadels nattliga och rör sig i små grupper eller i ensamma. Trots sin dåliga syn har porcupines en högutvecklad luktsinne och hörsel. De fryser när de närmar sig rovdjur och ibland visar aggressivt beteende som att springa bakåt eller i sidled mot angriparen att implantera sina spikar. Ibland släpper porcupine sina spikar genom att skaka vilket gör att de lösa faller av. Porcupines är vokal och kommer grunt när attackeras för att skrämma rovdjur. De kan också gå in i deras hålhuvud, först lämna spikarna för att hålla rovdjuret från att attackera dem. Mot populär övertygelse kan porcupines inte skjuta sina spikar, men de är giftiga.